O ROZHODOVÁNÍ.

Od chvíle, kdy se ráno vzbudíme, se musíme až do večera rozhodovat. Když to neděláme, rozhoduje za nás něco nebo někdo jiný.  Ale výsledek takového přístupu se nám ve finále nemusí vůbec líbit. Život je totiž o neustálém rozhodování. A záleží jenom na nás, co z toho uděláme.

rozhodnutíKaždý je schopný udělat obrovský pokrok v osobním rozvoji a posunout dědictví rodu, to co jsme dostali do vínku. Na počátku si ale musíme být vědomi své schopnosti rozhodovat a musíme zvolit správně. Vzpomeňte si na pohádky a výběr ze tří cest…A i pokud se nerozhodne, nic se nestane. V životě spousty lidí se toho moc neděje. A je to výsledkem jejich volby: brát, co se naskytne, nechat události, aby se sami odehrávaly, spokojit se s málem, nechat přemýšlet ostatní nebo jen tak přežívat ze dne na den.

V životě nic nemusíme, ale můžeme udělat spoustu věcí. A je třeba pamatovat na to, že každá věc (i nicnedělání) má své důsledky. Můžeme si vybrat. Nemusíme žít, jde pouze jen přežívat. Ale dobrá zpráva je to, že máme možnost výběru.

Nejdůležitější rozhodnutí, která můžeme udělat:

–          Jaký budeme mít charakter – jakým typem člověka se staneme. Můžeme se nechat řídit jinými lidmi a okolním prostředím, nebo se můžeme zaměřit na to, kdo jsem já a kam se mohu dostat – jak jít k dobrým cílům po dobrých cestách. Jak pracovat na problematických rysech své osobnosti a jak posilovat to dobré, co ve mně je.

–          Jaké hodnoty budeme uznávat. Můžeme poslouchat, co se říká v médiích, a podle toho soudit, co je důležité a co ne, anebo si udělát vlastní názor. Svůj hodnotový žebříček můžeme založit na tom, co dělají ostatní lidé, anebo na tom, co sami považujeme za správné a dobré.

–          Jak se budeme chovat k ostatním lidem. Můžeme je shazovat, nebo povznášet. Můžeme být zaujati jen sami sebou a nebrat ohledy na jiné, anebo můžeme být ku prospěchu bližnímu svému.

–          Jak budeme čelit nepřízni osudu. Můžeme dopustit, aby nás neštěstí zdrtilo, můžeme se vzdát a litovat se. Anebo můžeme hledat zdroje síly v sobě a kolem sebe, vytrvat a využít všeho, co nám život nabízí.

–          Kolik se toho chceme naučit. Buď se můžeme na učení dívat jako na nepříjemnou povinnost, anebo na skvělou příležitost k osobnímu růstu. Můžeme mít uzavřenou, anebo otevřenou mysl; můžeme stát na místě, nebo růst.

–          Čeho v životě dosáhneme. Můžeme nechat okolnosti a jiné lidi, aby určovali, čím máme být, anebo si můžeme sami zvolit, kam půjdeme a čeho dosáhneme. Můžeme být nedisciplinovaní a líní, anebo disciplinovaní a ochotní přiložit ruku k dílu.

–          O postoji k životu bez ohledu na okolnosti. Je to rozhodnutí, které ovlivní všechno, co v životě děláme.

Při tom všem si uvědomme, že naše postoje jsou jako magnety. Jsme taženi tím směrem, kterým se ubírají naše myšlenky – pozitivní nebo negativní. Většinou dostaneme to, co očekáváme, protože myšlenky roztočí kola osudu a posunou nás určitým směrem.

Na závěr je důležité pochopit, že jsme výsledkem svých rozhodnutí, že jsme se dostali tam, kam nás zavedla cesta, kterou jsme si před určitou dobou zvolili (nebo nám byla zvolena?) A pokud nám to nevyhovuje, je v naší moci rozhodnout se pro změnu. Pokud chcete pomoci s analýzou toho, jak a pro co se rozhodnout – kde se nacházíte a kde byste být chtěli – ozvěte se :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..