VOICE DIALOG – ROZHOVOR S VNITŘNÍMI ČÁSTMI

Voice dialog je systemická metoda terapie a osobnostního rozvoje.

vnitřní hlasy1

„Lidská duše je jako labyrint, ve kterém člověk snadno zabloudí. Protichůdné nálady nás často ženou hned tím, hned oním směrem, a pak je zase jindy všechno v nejlepším pořádku. Proč tomu tak je, pro nás ale většinou zůstává záhadou.“ Říká jeden z hlavních evropských představitelů metody: Artho S. Wittemann.

Je možné pochopit naše vnitřní procesy a uvést je do rovnováhy, která se promítne na zvýšené kvalitě našeho bytí? Ano, lze. A rozhovor s našimi vnitřními hlasy – vnitřními částmi je jedna z metod, které to umožňují

Vnitřní osoby jsou základními stavebními prvky naší psychiky. Jsou samostatnými jednotkami, které mají svou vlastní vůli, postoj vůči světu, vlastní zkušenosti, schopnosti a dary. Žádná vnitřní osoba ale nemá vlastní vědomí. Naše vědomí je svrchované a nepatří žádné vnitřní osobě.

Metoda Voice dialog vede k uvědomění si vnitřních osob. Je založena na rozhovoru s těmito osobami (s hlasy vnitřních částí), které ve velké míře svými postoji řídí náš život a my často považujeme jejich vůli a pohnutky za svoji vůli a za svoje pohnutky. Většinou ale nejsme s pohnutkami, s vůli a  s výsledky akcí našich vnitřních osob spokojeni.

Brzdí nás tam, kde bychom mohli jít dopředu, vyvolávají strach tam, kde se není čeho bát, stáhnou naši energii v situacích, kde bychom ji nejvíc potřebovali, vyvolají pocit sklíčenosti tam, kde bychom se chtěli bavit, uzamykají nás do obranného skleněného poklopu bez možnosti živého kontaktu s okolím, ženou nás dopředu bez možnosti odpočinku, drží nás v neustálém očekávání útoku ze strany druhých, a tak dále. Postoje našich vnitřních osob jsou také často rozporné či protichůdné a my se pak cítíme jako sevřeni v kleštích, či taženi na dvě opačné strany. Naše vnitřní osoby svůj postoj zformovali v minulosti, často v dětství a od té doby ho nezměnily, ačkoliv my už dávno nejsme malé bezbranné děti.

Nejsilnější vnitřní osobou se často už v dětství stane ta, která vytváří nejlepší ochranu před bolestí. Hlavní osoby se pokoušejí vytvořit stabilní vnitřní systém tím, že všechno, co neodpovídá jejich hodnotám a cílům, odsuzují a potlačují.

Když je rozpoznáme a uzdravíme, přestaneme se s nimi ztotožňovat, a prostor dostanou      i ty části psychiky, které znají dovednější řešení. Zraněné vnitřní osoby přestanou řešit dávno minulé traumatizující události a tímto uvolní svoji energii pro přítomnost a integraci uvolněného, dosud zablokovaného potenciálu.

Pokud máte problémy v libovolné oblasti svého života, či chcete investovat do svého osobnostního rozvoje – ozvěte se 🙂 I jediná konzultace Voice dialogue má na člověka velký dopad. Ale skutečný potenciál této metody se projeví teprve při dlouhodobější práci, kde frekvenci konzultací lze nastavit velmi volně…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..