Lymfatická masáž jako nástroj detoxikace organizmu

Mnoho nemocí, ale i stavů únavy a špatné nálady souvisí s toxickým stavem našeho vnitřního prostředí. Chemické látky, radioaktivita, stres, bakterie, plísně, paraziti, toxiny z potravin a průmyslu, jedovaté produkty plísní, léků a mnoha jiných škodlivých látek zhoršuje chod našeho organizmu.

Postupné hromadění jedů v našem těle narušuje tkáně a jejich funkce, řídící mechanizmy a spojení mezi nimi.

Lidské tělo, jako dokonale naprogramovaný systém dokáže většinu jedů odstranit vlastními silami. Ty však postačí jenom pro určitou, časově omezenou dobu. Pokud se člověk navíc zatěžuje nepřiměřeným stresem, kouřením a nezdravou stravou (bohatou na tuky, pečivo z bílé mouky, cukry aj.), sám tělu ubírá jeho samoregulační síly.

Prostředků k detoxikaci existuje samozřejmě mnoho.

Od diety, hladovění a různých pitných, či bylinkových kůr, až po saunování, klystýry a v neposlední řadě masáže – a z nich především masáže lymfatické.

Lymfatická masáž, jinak také manuální lymfodrenáž – je uznávanou léčebnou metodou s širšími možnostmi využití. Je to masáž jemná a velmi příjemná. Jejím základním cílem je  zlepšení kvality lymfatického oběhu urychlením odtoku lymfy z podkoží zpět do oběhu krevního. Krevní oběh odnáší nečistoty a  toxické látky do „čistících orgánů“ což jsou především ledviny a játra, které tyto látky z těla vyloučí přirozenými cestami.

Lymfatický systém je detoxikačním systémem lidského těla. Skládá se ze sítě mízovodů, které v podstatě kopírují cévní systém, ale na rozdíl od něj nemá vlastní pumpu (srdce). Pohyb mízy je zajištěn pomocí svalů, dýchání a pulsování cévního systému. Míza před přechodem do cévního řečiště prochází skrz mízní uzliny, kde je filtrována a obohacena o lymfocyty, které v uzlinách zajišťují imunobiologickou funkci lymfatického systému.

Jestliže lymfatický systém nepracuje správně nebo je jeho činnost zpomalena, případně poškozena úrazem, operací, infekcí atd., zůstávají zbytky látkové výměny v tkáních. Tělo zadržuje vodu, tukové buňky zvětšují svůj objem, vytvářejí se tukové polštářky, pomerančová kůže a otoky. Pomocí cíleného masážního tlaku a směru je možné lymfu aktivovat a dosáhnout odplavení škodlivin z těla ven. Tato lymfatická masáž se provádí  jemnou a přesně určenou technikou. Manuální lymfodrenáž odblokuje hlavní uzliny a odvede drenážovanou tekutinu vylučovacím systémem z těla ven.

Zátěž lymfatického systému se může zpočátku projevovat únavou nohou, později celého těla; otékáním kotníků – hlavně večer a po velké námaze. Vytváří se otoky celých končetin, otoky v břiše, otoky očních víček, uzlin pod očima (váčky), mízních uzlin. Jsou možné i dechové potíže bez zřejmé vnější příčiny, snížená schopnost organismu čelit zátěži, zvýšená psychická labilita. Oslabení imunitního systému se sebou nese sklon k infekčním i jiným nemocem – v neposlední řadě také riziko vzniku nádorových onemocnění.

Počet doporučovaných lymfodrenáží je individuální, podle daného problému a schopností těla regenerovat. Ženám je doporučováno lymfodrenáž podstoupit minimálně 2 x do roka s deseti návštěvami. Po této kůře není vůbec od věci chodit na takzvané udržovací kůry jednou za 3 až 4 týdny.

Pro zvýšení účinnosti lymfatické masáže je důležité v den masáže dodržovat některé zásady. Nejdůležitější z nich je dostatečný přísun tekutin. Skvělý je dostatek pohybu, protože činnost  svalů zajištuje pohyb lymfy a tím se samozřejmě účinek zvyšuje! Rovněž je dobré vyvarovat se pití alkoholu, kávy a kouření. Je to proto, aby se ulehčilo ledvinám a játrům při odbourávání uvolněných odpadních látek a solí. Zdravá životospráva (nejen) při absolvování lymfatické masáže je základem pro dosažení výborných výsledků, které lymfatická masáž nabízí.

Lymfatická masáž – Léčebné účinky:

Zmírňuje otoky nohou, působí proti tzv. „těžkým nohám“

Preventivně působí proti vzniku křečových žil a otoků, léčí již vzniklé

Upravuje otoky po operacích

Upravuje žilní nedostatečnost

Zlepšuje tok lymfy, podporuje detoxikaci organismu

Regeneruje organismus

Prokrvuje pokožku

Skvěle relaxuje unavené nohy, vhodné pro ty, kteří mají sedavé zaměstnání, i pro ty, kteří jsou celý den na nohou

Zvyšuje imunitu

Zmírňuje migrenózní stavy

Lymfatická masáž – Indikace – Kosmetické účinky:

Odstraňuje celulitidu

Zeštíhluje a zmenšuje obvod stehen a nohou

Zlepšuje vzhled pokožky celého těla, omlazuje pokožku

Zpevňuje podkoží, dochází k redukci objemu těla

Modeluje postavu

Redukuje vrásky na obličeji

Lymfatická masáž – Kontraindikace:

infekční a bakteriální onemocnění

horečnaté stavy

nádorová onemocnění

kožní vyrážky

otevřené rány, hnisavé onemocnění

plísňové onemocnění kůže

růže

žilní onemocnění

patologické těhotenství

nejasné bolesti břicha

hyperfunkce štítné žlázy

astma

srdeční  nedostatečnost

zelený zákal

výrazně nízký tlak

Pokud Vás praxí ověřené účinky masáže zaujaly nebo si pouze chcete užít velmi příjemnou relaxaci těla – ozvěte se 🙂