LZE SE PROSADIT ZDRAVĚ?

Umíte být přímí a otevření při prosazování svých práv nebo vyjadřování svých názorů? Nebo spíše ustupujete ostatním a vadí vám, že málokdy dosáhnete svého? Či jste naopak v jednání manipulativní nebo útoční až agresivní, a druzí vás za to odsuzují? Jestli jste se našli někde v nedovedném způsobu jednání – nezoufejte! Existuje způsob, jak prosadit své oprávněné nároky s ohledem na udržení dobrých vztahů. Tento způsob jednání a komunikace se nazývá asertivita.

prosadit-se-zdraveBohužel není vždy chápána správným způsobem. Nesprávně se někdy považuje za variantu agresivity, i když pravda je někde docela jinde. Asertivita je způsobem mezilidské komunikace a způsobem jednání. Vedle agresivity, pasivity   a manipulace bere v potaz i práva všech ostatních zúčastněných.

Slovo asertivita lze do češtiny přeložit jako sebeprosazení.  Učí nás jak mezi sebou komunikovat a jak řešit i konfliktní situace v klidu a pohodě.

Principy asertivity byly poprvé uceleně publikovány A. Salterem v USA v roce 1950.
Učil své žáky přiměřenému projevu emocí; umění dát najevo svá přání a požadavky; spontánnímu vyjádření svého vlastního stanoviska; učil jak se nebát oponovat druhému. Přednášel taktiky, jak prosadit svůj oprávněný požadavek či jak umět říkat „ne“ na nepřijatelné nároky, aniž by se člověk tímto dotknul práv ostatních. Zdůraznil také, že kompromis je obvykle největším vítězstvím.

Tyto dovednosti jsou obzvláště důležité pro lidi plaché a úzkostné, kteří mají často potíže se zvládáním společenských situací. Pocity úzkosti z rozhovoru a společenského kontaktu nejčastěji souvisí s prožitými nezdary v této oblasti. Nicméně ze svých zkušeností z poradny tvrdím, že všechno se lze s pomocí přiměřeného úsilí naučit a vliv minulých nezdarů anulovat jejich zpracováním.

Asertivita je nezbytná  také při častém či nevyhnutném kontaktu s manipulativními nebo agresivními lidmi, kteří se nás snaží dotlačit tam, kam nás chtějí mít – bez ohledu na to, co chceme, či potřebujeme my, bez ohledu na naše nezpochybnitelná práva. Asertivita nám v tomto případě zajistí minimalizaci stresu a konfliktů, se kterými bychom se bez ní museli potýkat.

Dovednost asertivní komunikace a jednání je ale devizou i pro všechny ostatní. Vždy je dobré  umět se nebojácně vyjádřit, prosadit, ubránit se. A kdo by nechtěl vědět, jak nejednat na úkor druhých, ale také nepřipustit jednání ostatních na úkor náš?

Znova opakuji, že asertivnímu chování je možné se naučit. Tento nácvik vám přinese především zvýšení kvality života, a to nejen vašeho, nýbrž se stane přínosem i pro vaše okolí. Pokud se pro tuto změnu rozhodnete, ozvěte se, pomohu vám 🙂

A čemu vás teda mohu konkrétně pomocí asertivních technik naučit?

  • Umět spontánně vyjádřit svůj názor a stanovisko
  • Umět vznést a prosadit své oprávněné požadavky
  • Umět si obhájit osobně důležité cíle
  • Naučit se otevřeně, upřímně a přiměřeně komunikovat s jinými lidmi jak v běžných situacích, tak s autoritami či blízkými lidmi
  • Zbavit se strachu a nejistoty v komunikaci s lidmi
  • Zvládat konflikty bez strachu, stresu a ponížení
  • Získat pocit sebeúcty a lepšího sebehodnocení
  • Umět přistoupit na kompromisy nebo je navrhnou
  • A spoustu dalších užitečných asertivních dovedností 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..