Terapeutická regrese

Úvod

Terapeutická regrese se v psychoterapii používá jako technika, která umožňuje u klienta prozkoumat a zpracovat dřívější zážitky, způsobující problémy v současnosti.

 

Tyto „zapouzdřené bloky“, vyplývají z nezpracovaných emočních traumat, které už klient většinou nemá na vědomé úrovni. U této techniky využíváme schopnost mozku uchovávat informace a vzpomínky na dlouhá předchozí období. Zážitky se mohou týkat i ranného dětství, případně prenatálního období.

Průběh regrese

V průběhu konzultace terapeut přivádí klienta do stavu hluboké relaxace a uvolnění, kde vnímá své emoce a zážitky  v léčivém stavu vědomí. Provází klienta na cestě zpět do minulosti, aby si znovu vybavil teď už často nevědomé vzpomínky a pocity, které jsou spojeny s problémem, na kterém se momentálně pracuje.

Terapeut vede klienta k překonání bloků a omezení,  spolupracují na vyřešení emocionálních problémů pomocí různých terapeutických technik, jako je například přezkoumání a restrukturalizace negativních myšlenek a emocí.

Přezkoumání a restrukturalizace negativních myšlenek a emocí.

Negativní myšlenky mohou být velmi destruktivní a často jsou právě ony příčinou úzkosti, stresu a deprese. Tady je důležité si uvědomit, že vaše myšlenky nejsou vždy realitou.  Jsou pouze interpretacemi skutečnosti a mohou být založeny na zkreslených představách, které vám brání vidět věci objektivně.

Při restrukturalizace negativních myšlenek přeměníme negativní myšlenky na pozitivní, konstruktivní myšlenky. To může být provedeno několika způsoby. Například nalezneme důkazy, které podporují pozitivní myšlenky, nebo hledáme alternativních vysvětlení pro negativní situace.  Prostě „přetočíme pohled“, změníme vnímání proběhlé události.

Spontánní regrese

Ve stavu zvýšeného stresu se klient také často vrací k  reakcím, které byly typické pro dřívější věková období nebo ke stavům způsobeným psychickými traumaty. Tyto stavy spontánní regrese mohou vedou k narušení běžného fungování a zvládání každodenních úkolů. V tomto případě terapeutická regrese používá techniky zaměřené na posilování klienta v oblasti zvládání stresových situací a posilování jeho obranyschopnosti.

Cíl terapeutické regrese

Cílem terapeutické regrese je pomoci klientovi prožít traumatické události znovu. Tentokrát v bezpečném prostředí terapeutického sezení, aby se mohl naučit zvládat a zpracovat své emoce a prožitky. Terapeutická regrese může být velmi účinná pro lidi trpící například úzkostmi, fobiemi, poruchami příjmů potravy nebo depresemi. Umožňuje totiž prozkoumat příčiny a kořeny těchto problémů a zpracovat je.

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..