LZE OVLIVNIT NÁLADU?

Jestli se ptáte, zda lze ovlivnit náladu, pak odpověď zní Ano. Nálada je stav, který může být ovlivněn různými faktory, včetně vnějších podnětů a vnitřních procesů. Existuje mnoho způsobů, jak ovlivnit svou náladu, například:

Pohybujte se a cvičte – Pohyb a cvičení mohou pomoci uvolnit endorfiny, což jsou chemické látky, které podporují dobré nálady.

Relaxujte a meditujte – jejich pomocí snížíte úzkost a napětí, což vede ke zlepšení nálady.

Stýkejte se s rodinou a přáteli – společnost vám milých lidí sníží pocit samoty a izolace. Lidé jsou sociální bytosti a potřeba někam patřit je hluboce zakořeněna v naší přirozenosti.

Stravujte se zdravě, volte stravu, bohatou na vitamíny a minerály, jako je zelenina a ovoce. Přinese vám psychickou a fyzickou zdatnost. Místo těžkých masitých jídel raději zvolte různé varianty salátů.

Zařazujte denně do svého rozvrhu aktivity, které vás baví a naplňují, snižujete tím životní stres, cítíte se více spokojení a naplnění.

Odpoutávejte se od negativních myšlenek a soustřeďte se na pozitivní věci. Ovlivňujete tak biochemicky příznivě svoje tělo až na úroveň buněk.

Zazpívejte si – orgán ve vnitřním uchu je spojen s částí mozku, která zaznamenává potěšení. Takže zpěv, ať už o samotě v autě, ve sprše, či před publikem, vám může zlepšit náladu, i když zpíváte falešně.

Pořádně se vyspěte – většina lékařů a zdravotních expertů se shodně na tom, že na smutek a depresivní stavy je dobré pořádně se vyspat. Bez dostatečného spánku se můžete stát podrážděnými, náladovými.

Pořiďte si pejska a provozujte jednoduchou protismutkovou terapii, která spočívá v mazlení a hraní si s vaším domácím mazlíčkem. Podle studie odborníků už patnáct minut strávených hraním si se psem uvolňuje hormony dobré nálady, jako jsou serotonin, prolaktin a oxytocin, a naopak snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu.

Omezte pobyt na sociálních sítích – často je totiž jejich obsah falešný a neodpovídá realitě, což může ovlivnit vaši spokojenost se sebou samým.

Je důležité si uvědomit, že ovlivnit náladu můžete různými faktory, stím, že každý člověk je jedinečný. Proto se může lišit i to, co konkrétně pomáhá jednomu člověku zlepšit náladu a co funguje pro někoho jiného. V každém případě však platí, že je důležité najít způsob, jakým můžete svou náladu ovlivnit a podpořit své duševní zdraví. Pokud máte obtíže s dlouhodobým špatným naladěním, měli byste zvážit hledání profesionální pomoci terapeuta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..