CO JE DŮLEŽITÉ?

Tak zní otázka, k níž může dospět každý člověk, když si potřebuje vyjasnit, kde přesně se na své cestě nachází. Je důležité opětovně si uvědomovat, co je v mém životě zásadní a co je podružné.

rozhodováníMožná znáte následující experiment. Jeden profesor ho použil jako příklad při přednášce o hospodaření s časem. Do prázdné vázy naskládal až po okraj kameny a potom se zeptal posluchačů, zda si myslí, že už je váza plná. Odpověď zněla: ano. On ale dosypal štěrk a zase se ptal. Tady už odpověď ano nezněla tak jistě. Přidal písek a na dotaz, zda teď je váza plná posluchači odpověděli ne. A měli pravdu. Pan profesor ještě do vázy až po okraj dolil vodu. Teprve teď byla váza skutečně plná.

Jaké jsou velké kameny – priority – vašeho života? Zdraví, rodina, přátelé, vlastní cíle…? Důležité je vložit do svých diářů nejdříve velké kameny. Když dáte přednost spoustě jiných, méně důležitých věcí (štěrk, písek, voda), zaplníte svůj život zbytečnostmi a nebudete mít čas věnovat se tomu, co je opravdu důležité.

Jedno z pravidel rozlišování je: naučme se dopředu stanovit, co chceme udělat nejdříve. A dejme si pozor, abychom nezačínali tím, co děláme rádi, co je snadné – ale tím, co máme udělat a co nás může i něco stát. Otužíme se, posílíme si vůli a charakter.

Řekněme, že nějaký student má po krk svého studia a zbývají mu jenom 2 roky. Může znovu nabrat dech, když si řekne: „Je zbytečné váhat. Rozhodl jsem se pro tohle studium, protože chci vykonávat tohle povolání. Takže to vydržím, i když je to těžké.“

Nemám nejmenší chuť to udělat, ale když musím, udělám to. Vyzkoušejte si někdy v praxi bonmot: „Nedělám, co mám rád. Ale mám rád to, co dělám.“  Uvidíte, že vám vepíše do tváře radost a štěstí.

Přezkoumejme svůj hodnotový žebříček! Važme si důležitých věcí, a na ty ostatní si vyhraďme až ten čas, který zbyde. Je to mnohem prospěšnější a vnese to do našeho srdce pokoj.

A jaké věci jsou důležité pro Vás? K tomu vás přivede sebepoznání. Až teprve sebepoznání může vaše sny uskutečnit a přivést vás ke svobodě a štěstí, k dobrým cílům, po kterých můžete jít dobrými cestami.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..