CO PODPORUJE LÁSKU V PARTNERSKÝCH VZTAZÍCH – 1. díl

Rodinný terapeut Bert Hellinger je jedním z prvních a základních představitelů poměrně mladé terapeutické metody nazvané rodinné konstelace. Bert Hellinger postavením tisíců konstelací znovuobjevil, jak láska v partnerských vztazích může změnit životy lidí. Ve své knize SKRYTÁ SYMETRIE LÁSKY v podstatě říká: Tohle vyplynulo z mé práce, toto se opakovalo v nesčetných rodinných systémech. Chcete-li, aby láska vzkvétala, musíte dělat to, co láska vyžaduje, a nesmíte dělat to, co jí škodí. Láska se řídí skrytým řádem Větší duše. Porušování systemických zákonů partnerských vztahů vede k utrpení a nemocem. Harmonické proudění řádů lásky se projeví v našem pocitu pohody.

láskaNe všechny nemoci a utrpení jsou způsobeny poruchami v našich vztazích, ale chápe-li terapeut systemické zákony, které podporují růst lásky, může pomoci trpícím rodinám i jedincům nacházet řešení a měnit své psychologické prostředí. A přece pouze vědomá snaha sama o sobě nemůže obnovit systemickou rovnováhu v partnerském vztahu. Hellinger říká: „Porozumět řádům lásky je moudrost. Láskyplně se jimi řídit je pokora.“

Rodinná konstelace je nástrojem, který může zviditelnit obvykle skryté síly, které působí v lidských vztazích. Při inscenování rodinné konstelace si účastník vybírá druhé členy skupiny jako představitele své rodiny a pohybuje jimi po místnosti, dokud jejich vzájemné vztahy neodpovídají vztahům v jeho rodině. Představitelé se stávají živým modelem původního systému rodinných vztahů. Je neuvěřitelné, že když napodobíte svou rodinu autenticky, představitelé začnou mít velmi podobné pocity a myšlenky, jako měli členové rodiny – aniž by je předtím znali.

Hellinger zjistil, jak lze tuto metodu použít k identifikaci toho, co lze udělat, a jak použít reakce představitelů rodinných příslušníků k modifikaci rodinné dynamiky takovým způsobem, aby bylo možné obnovit skryté, řády, jež vyžaduje láska. Může se to zdát neuvěřitelné, ale někdy se po úspěšném vyřešení rodinné konstelace zlepší chování členů rodiny, kteří ani nebyli přítomni.

Hellinger popisuje to, co lidé prožívají v rodinných konstelacích. Popisuje to, co vyvolává hluboký pocit, který říká: „Tohle je pro mě dobré!“ Nepopisuje etické principy, které bychom měli dodržovat (to řeší například právní systém, přikázání či duchovní zákon příčiny a následku …), ani nepřikazuje našemu superegu co „musíme“ a co „nesmíme“ (abychom se například zalíbili…). Hledá to, co podporuje přirozený řád věcí.

Bert Hellinger: Skrytá symetrie lásky, Pragma 2000

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..