CESTA LÁSKY PRO POKROČILÉ – 2. ČÁST

Mistrova moudrost se projevuje tím, že ví, kdy být přísný a neústupný, a kdy milující a velkorysý. Není vždycky moudré dávat lidem to, co si myslí, že potřebují. Někdy je důležitější ukázat druhým vyšší vizi a pomoci jim uvidět ji, než jim dát hned vše, co chtějí.

láska2Možná máte dost peněz, abyste mohli rozdávat, ale dobře víte, že druzí si svůj nedostatek vytvořili proto, aby se něčemu naučili. Třeba jim daleko víc prospějete, když jim pomůžete objevit jejich vyšší poslání a povzbudíte je, aby dělali to, co milují, než dát peníze, které z dlouhodobého hlediska nic neřeší. Až jim dojdou, budou zase tam, kde byli. Moudré je učit lidi rybařit, a ne jen rozdávat ryby.

Moudrost je vědět, kdy pomoci činem, a kdy je pomoc v tom, že nepomůžete. Stejně jak je moudré stát opodál svých dětí a nechat je učit se ze svých chyb. Často je nejláskyplnější zůstat stranou, zatímco se učí ze svých lekcí. Jestliže se do všeho vkládáte a jednáte jako jejich spasitel, berete jim příležitost růst na základě svých zkušeností, takže si budou muset vytvořit znovu podobnou situaci. Být moudrý je někdy těžké, protože mnohem snazší je zakročit a druhé zachránit, než se dívat, jak procházejí složitou, někdy i bolestnou zkušeností.

Být neústupní nemusí být lehké, ale často je to větší dar, než když jste na lidi za každých okolností hodní. Možná jsou kolem vás lidé, kterým neustále něco dáváte, aniž by si toho vážili. Pokud vaše pomoc zjevně nepomáhá, je načase obrátit svoji energii jinam. Riskujete sice momentální ztrátu jejich přízně, ale z dlouhodobého hlediska tím jen získáte – jak vy, tak oni.

Jeden z nejcennějších darů, který můžete druhým dát, je říkat jim pravdu – citlivě, přesně a jednoznačně. Vědět kdy a co říci, to je velká moudrost. Váháte-li, jestli druhým něco říci nebo ne, ztište se a jděte dovnitř. Máte-li pocit, že jim to pomůže v jejich růstu, pak promluvte. Pokud však cítíte, že to stejně neuslyší nebo, že se tomu budou bránit, nechte si to pro sebe. Stejně tak je lépe mlčet, chcete-li mluvit z touhy po osobních výhodách, nebo přimět druhého, aby udělal, co si přejete vy. Osobní prospěch není dobrá motivace, chcete-li opravdu pomoci. Mlčení má svou sílu, stejně jako slova pronesená v pravý čas.

Když se s někým potkáte, všímejte si a vnímejte, jak je daleko. Neočekávejte to, co vám nemůže dát. Buďte citliví a jemní a vycházejte ze srdce bez ohledu na to, jak milující jsou lidé kolem vás.

Odvažte se být moudří! Mějte odvahu milovat, soucítit, otevřít se a být zranitelní. Nečekejte s tím, až se otevřou nebo zmoudří ostatní. Brzy objevíte, že otevřený, moudrý a láskyplný člověk dokáže kolem sebe změnit celý vesmír, který ho obklopuje.

ZDROJ: Sanaya Roman: Osobní síla skrze uvědomění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..