KOMUNIKOVAT NEZNAMENÁ JEN MLUVIT

Dennodenně potkáváme lidi. Mluvíme s nimi. Nasloucháme jim. Jednáme s nimi. Máme s nimi přátelské setkání, ale také spory a konflikty. Každý den se snažíme porozumět významu toho, co nám ostatní sdělují, jaký je za pronesenými slovy skutečný obsah komunikace. Co se mi protějšek vlastně doopravdy snaží sdělit.

ilustrace-komunikace-2Abychom porozumění skutečně dosáhli, je třeba mít určité znalosti a dovednosti. Je třeba umět naslouchat, dobře se vyjadřovat a také vnímat to, jaké pocity spolu se slovy nám protějšek zprostředkovává.

Komunikace neprobíhá jenom prostřednictvím slov. Je definována jako sdělování informací prostřednictvím různých signálů a prostředků. To je: ústně, písemně, mimikou, gesty a dalším neverbálními způsoby. Probíhá většinou mezi dvěma a více lidmi nebo pomocí médií – tisku, rozhlasu, internetu aj.

Prakticky komunikace znamená vysílat, přijímat a rozklíčovat signály z vnějšího světa. Dnešní svět na nás ale chrlí informací nadbytek. Televize, rozhlas, reklamy, setkávání se s neznámými lidmi i s lidmi blízkými. Všichni komunikujeme. Vnímáme slova, pohyby, výrazy a často si ani neuvědomujeme, jak rychle je vyhodnocujeme a dešifrujeme.

Na příjem komunikace můžeme nebo nemusíme reagovat. Záleží jenom na nás. Ovšem pokud komunikující nedostane od partnera adekvátní odpověď, může to vést k celkem zbytečným rozladěním až konfliktům.

To, zda budeme prospěšní a úspěšní ve svých vztazích, práci a životě, závisí hodně i na tom, zda jsme schopni s lidmi správně komunikovat.

Pro vedení komunikace směřující ke konkrétnímu cíli existují následující základní pravidla:

–          Měli bychom vědět:

  • co chceme říci
  • kdy je nejvhodnější doba to říci
  • kde je nejvhodnější místo to říci
  • jak nejlépe to říci

–          Měli bychom se vyjadřovat jasně a srozumitelně

–          Sdělení by mělo být řečeno přiměřeným tempem a tónem hlasu

–          Měli bychom brát v úvahu i neverbální projev komunikačního partnera, vypovídající většinou o jeho pocitech

–          Měli bychom dát partnerovi dostatek prostoru k vyjádření

–          Měli bychom dbát i na to, zda bylo naše sdělení přijato a správně pochopeno

Naučíme-li se správně a efektivně komunikovat, nejen, že se nám zvýší sebevědomí, ale i dveře do světa vztahů i kariéry se nám otevřou dokořán. Uvědomění si důležitosti této „měkké kompetence“ je proto prvním krůčkem k životnímu naplnění.

Pokud Vám zatím komunikování nejde tak, jak byste si představovali – nezoufejte. Všechno se lze doučit. Stačí jen chtít, začít a vytrvat :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..